Kosd - Cselőtepusztai kulcsos ház - Nagybánya kő - Naszály csúcs - Násznép barlang - Kosdi elágazás - Kosdi pihenő - KosdKözben szeretném megnézni a Naszály néhány barlangját (Násznép barlang, Vőlegény barlang, stb.)

Túratáv:                15 km
Szintemelkedés:    600 m
 
Túravezető: Kovács Zsuzsanna
 
Zsuzsa beszámolója
 
Valóban kiemelkedő volt a részévétel a mai túrán. Talán a tavasznak örülve mozdultak ki ilyen sokan. 32 ember meg 4 kutya. Meg aztán rajtunk kívül is voltak szép számmal a Naszályon.

Alapvetően jó időnk volt. A túra érdekességei a

- Násznép barlang - ehhez be kellett vállalni 100 m-nyi meredek saras ösvényt. De mégiscsak egy összesen 223 méteres barlangról beszélünk ! Az első két termébe be is tudtunk menni zseblámpákkal.

- Naszály csúcs egy beton henger kilátóval

- Látóhegy - nevéhez méltóan csodás panorámával Vác felé (kár hogy kicsit párás volt a levegő)

- Nagybányakő és Pádimentomkő bánya - innen bányászták többek között a Lánchíd és a váci székesegyház oszlopait.

Beletettünk egy kis - kb. 2,5 km - kitérőt a Gombás pihenő felé abban a  reményben hogy látjuk a Gombási agyagbányát is de sajnos ezt nem láttuk viszont egy kemény, meredek lejtő megmászásával lettünk gazdagabbak, aminek néhányan nem tudtak őszintén örülni. Ettől eltekintve azonban nem volt nehéz a túra, úgy gondolom. A csapat egy része Vácon, mi pedig 13-an a kosdi kocsmában ittunk egy áldomást házi szörppel a mai napra.