A túra nagyrészt jelzett túristautakon vezet, de a Vaskapuhoz régóta jelzetlen, sziklamászók által használt egykori köves, meredek úton jutunk fel, és innen is még egy kisebb gerincen haladunk majd tovább a tetőre, ha sár lesz, akkor az nehezítő körülmény.
 
Látnivalókban bővelkedik az útvonal, mind természeti, mind kulturális emlékek sokaságát tekintjük meg. A Bánk bán révén ismert II. Endre király megölt felesége, Gertrudis egykori nyughelyével, a ciszterci apátsággal kezdünk, mellette a Klastrom-forrásnál találták ki állítólag Eötvös Lorándék a magyarországi túristaságot. Aztán a látványos Vaskapu sziklakapuihoz mászunk. A hegytetőn egész más dimenzióba lépve az egykori szovjet katonai bázist lessük meg, majd az új Boldog Özséb kilátóból elénk táruló látvánnyal billentjük helyre a lelki egyensúlyunk. Visszafele a Simon halála felől ereszkedünk le a Vaskapu-völgyön Pilisszentkeresztre (Döme halála is útba ejthető, ha valaki vonzódna az ilyesmihez).
 
Találkozó: Pilisszentkereszten a Pilisszántói elágazás buszmegállóban 9:20-kor. A busz Pomázról 8:55-kor indul Dobogókő felé, erre vegyen jegyet, aki HÉVezik Budapest felől.
 
Túravezető: Devescovi Balázs
 
Táv: kb. 15 km, kb 450 m szint.
 
Érkezés 4-5 óra tájban - időt hagyva a látnivalókra - Pilisszentkeresztre. Busz óránként megy Dobogókőről Pomázra, onnan HÉV-el könnyen haza lehet jutni.
 
Balázs beszámolója a túráról: