2017.04.29. - 05.01. Zselic

Írta: Bagyánszki Szandra. Beküldve: Túrák

Szállás: Bárdudvarnok-Bánya településen a Zselicikum Turisztikai központban lesz. http://bpe.info.hu/panzio/?lang=hu

Ezek a lehetőségek és férőhelyek vannak: 7 db 2 ágyas szoba, 8 pótágy ami a szobák feletti galérián lévő matracot jelenti, 1 szoba matracokkal (annyit raknak bele amennyit kérünk), lehet hozni saját matracot is és a társalgó feletti galérián lehet aludni.

Néhány képet itt lehet látni: http://turacentrum.arkadiamuhely.hu/panorama-panzio-es-eletmodhaz/

A házat egyben napokra adják ki, az ára 40000 Ft/nap + 800 Ft/fő ágynemű aki kér. Ezen az összegen osztozunk majd az elhelyezkedés függvényében.

A házban van fűtés, nem kell megijedni a hidegebb időtől.

Van főzési lehetőség, így lesz közös vacsora.

Gyalogos program:

Szombaton körtúra a szálláshelyről 10-15 km.

Vasárnap elmegyünk Zselickisfaludra és innen lesz egy kb. 15 km-es körtúra útközben megnézzük a Zselici csillagpark nappali programját. http://zselicicsillagpark.hu/ Ehhez csatlakozhatnának a kerékpározók.

Hétfőn Szennáról lenne egy kicsi körtúra.

Gyalogos túravezető: Teke Ilona

Képek: Betti Ági Gábor

Gyalogos útvonalak:

https://ridewithgps.com/trips/14244528
https://ridewithgps.com/trips/14278731
https://ridewithgps.com/trips/14297495

Betti kerékpáros beszámolója:

1. nap 66,5km  fel 400m, le 320m
2. nap 63.4km fel 630m, le 630m (a bicióra szerint 70km)
3. nap 70.5km fel 290m, le 340m

Zselici bicitúra


Én Kelenföldön szálltam fel a integető útitársakhoz, a 8:52kor pontosan induló piros vonatra, ami pontosan 11:42kor érkezett Dombóvárra. Itt bóklásztunk kicsit, mert egy ismertető szerint az egyik parkos tórendszerben van egy víziszökőkút. A park tényleg szép, de a víz a vízben csak naponta négyszer szökik, negyedóráig. A Szigeterdőben éppen parkutakat építettek, így kicsit nehézkesen közelítettük meg a földsánccal, árokkal (viz nélkül) körülvett lakótornyot. Téglagyűjteményét szívesen megnéztem volna, de zárva volt és telefonszámot sem láttuk, viszont a neten látom, hogy bármikor kinyitják előzetes bejelentkezésre. (Nyitva tartás: előzetes bejelentés alapján bármikor látogatható. Bejelentkezés a 74/465-715-ös vagy a 30/610-6848-as telefonszámon.) A város határában áll a Gólyavárnak nevezett vártöredék, mellette szürkemarhák a kerítés mögött.
Hogy elkerüljük a forgalmasabb utat, ezért a Kaposszekcső, Kercseliget, Kisberki, Nagyberki útvonalon értük el Mosdóst. Itt egy Pallavichini kastély köré telepített egészségügyi intézményrendszer van, szép parkkal. Egy lelket nem láttunk a portáson kívül. Batéban megálltunk megnézni kívülről a Gaál kastélyt (Gyulai-Gaál Kristóf Somogy megye főispánja építtette, 1796-ben, 2011-ben német házaspár felújította.) Jelenleg csak kívülről lehet megpillantani. Taszár után letértünk a Kapos menti kerékpáros útra és innen értük el a kaposszentjakabi bencés apátságot (https://hu.wikipedia.org/wiki/Kaposszentjakabi_benc%C3%A9s_ap%C3%A1ts%C3%A1g) Lent az ismertető tábla szerint 18h-ig van nyitva, viszont fent már csak egy biztonsági őr posztolt, viszont ő volt oly kedves, hogy beengedett bennünket.
Ezután bátorságpróba következett, a meredek lejtőn lehetett leszáguldani, vagy lekocogni a lépcsős sétányon. A nyertes Ica lett. Kaposváron a belváros sétautcáján nézelődtünk, és Kaposújlak előtt megnéztük a Szarkavár Kastélyszállót. (a neten négy csillagos kastélyként szerepel, így nekem kicsit csalódás volt, de a helyszínen két csillagja volt, ami teljesen rendben van).
Eddig nagyon szép időben jöttünk, viszont alkonyatkor baromi hideg lett.
Kaposmérő, Bárdudvarnok (itt elénk jött KisLaci, igy mi könnyen megtaláltuk a szuper szállást) Bánya, és átfagyva megérkezvén, Ica rögtön melegítette a levest, ami életmentő volt. (ja meg finom is).
66,5km  fel 400m, le 320m

A szállás elképesztően jó volt!!! Pazar kilátás, reggel a felhők vonultak ide-oda, a tó fölött, napokig el tudom nézegetni az ilyen műsort!
A reggeli után a gyalogosok után indultunk el, egy betonos kerékpárúton,  Lipótfa, Zsippó Madár- és élménypark mellett, Bárdudvarnok után a tavaknál piknikeltünk. Szennán keresztül, Zselickisfalud után erdei aszfalt utakon jutottunk el a Zselici Csillagparkba. Itt találkoztunk a gyalogos csapattal és míg többség a belső térben okosodott, a kisebbség meg utakat nézegetett. A kilátóba érdemes volt felmenni, pazar panoráma, a zöld ötven árnyalatát látni, így tavasszal. (gondolom ősszel meg színek kavalkádja lehet) Ezután elköszöntünk a gyalogosoktól és egy erdei aszfaltúton a Ropolyi tó mellett (játszótér) tovább a 67es útra értünk ki. Simonfa előtt egy lezárt kilátóra nem mentünk fel, Zselicszentpálon meglátogattunk a nevezetességet, és felfrissülve Kaposszerdahely, Szenna útvonalon jöttünk vissza a szállásra. Itt megint finom vacsora várt bennünket, Icának és a kuktáknak köszönet érte.

63.4km fel630m, le 630m (a bicióra szerint 70km)
https://www.bikemap.net/hu/route/3981786-banya-zselic-banya/?created=1

Hétfőn május elsejét ünnepeltünk, így nem dolgoztunk,hanem elköszöntünk és Máriával négyesben elindultunk Dombóvár felé. Kb 26km-t egy nagyon kellemes erdei úton fák között le-fel hullámvasutaztunk, aztán egy kis 67ezés után megint alsóbbrendű úton haladtunk. Végül láttunk szarvasokat is  (jó sokat) és megérkeztünk a 61es útra innen már Dombóvár volt a cél. A 16:10 vonat pontosan indult és a 4bici épp elfért, kényelmesen utaztunk Kföldig/Déliig.
70.5km fel 290m, le340m
https://www.bikemap.net/hu/route/3982735-banya-boszenfa-santos-dombovar/?created=1

 

 

Kategória cikkei