Üdvözlünk a Száguldás Sportegyesület honlapján!

Fő tevékenységi körünk a gyalogos és kerékpáros túrázás, de ezek mellett van néhány barlangi-, vízi-, magashegyi és sítúránk is.

Túráink nyíltak, így megfelelő felkészültség esetén azokon bárki részt vehet. Programjaink a negyedévente megjelenő programfüzetekben jelennek meg. 
Minden kedves természetkedvelő túrázót szeretettel várunk !

Az egyesület eredete jóval az alapítás előttre vezethető vissza. Már évek óta létezett egy SZÁGULDÁS KERÉKPÁR ÜZLET és SZERVÍZ, aminek a tulajdonosa és vezetője egy egykori kerékpárversenyző - D. Tóth Károly - volt. Az ő ötlete és munkája eredményeként az üzlethez szervesen hozzá tartozó kerékpáros baráti körből alakult meg 1993. augusztusban 18 fővel a SZÁGULDÁS SPORTEGYESÜLET, mint kerékpáros sportegyesület. 

A természetbarát csoport 1993 végén alakult meg 5 fővel (ebből egy vizsgázott túravezetővel) és belépett a Magyar Természetbarát Szövetségbe (MTSz). A következő évben már majdnem 20 tagja volt. Eredete a Falkafolk - balkáni zenét játszó - zenekar táncházába nyúlik vissza. Eleinte a táncház vetetője az összegyűlt fiataloknak gombászással egybekötött kirándulásokat szervezett a közeli hegyekbe. Később saját magunk szerveztünk egynapos túrákat. Kis csapatunk tagjai így találtak egymásra, majd váltak szervezett természetjáróvá. Sok táncolást, éneklést szerető fiatal állt be közénk, hogy szabadidejét ne csak a zene és a tánc töltse ki, hanem a természet szeretete is. A több közös hobbi összekovácsolt minket. 
A csoport létszámának bővülése mellett a programok köre is egyre bővült. Már nemcsak egynapos könnyű kis kirándulásokon vettünk részt. Programfüzeteinkben megjelentek a többnapos gyalogos, kerékpáros és evezős túrák is, sőt, néha elhagytuk az országhatárt, hogy a környező magas hegyeket is megismerjük. 
Ezzel egy időben nőtt a mind a gyakorló, mind a vizsgázott túravezetők száma. Idő közben az egyesületet létrehozó kerékpáros csoport megszűnt, így váltunk kizárólag természetbarát sportegyesületté. Vasutas tagjaink ismeretségeinek és kapcsolatainak eredményéül 1997-ben a Vasutas Természetjáró Szövetségnek (VTSz) is a tagja lettünk. 1998. január 1-től pedig közhasznú szervezetként működünk. 
Időközben az egyesület logójában - elavulttá vált - kerékpáros alakot a régóta közkedvelt "állatunkból" megrajzolt ágaskodó csiga váltotta fel.