Medvehagyma blues: youtube
Receptek: Zotyó-pesto ; Medvehagyma tanösvény ; mindmegette.hu ; nosalty.hu
2018 szilveszteri pogácsa Fejes Erikától ;-)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, kinek mi a kedvence), 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál só, annyi tejföl, amennyi kell, hogy összeálljon, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: a sütőporos liszttel elmorzsolni a vajat ( minél gyorsabban, hogy ne olvadjon fel ). Belekeverni a sajtot, hozzáadni a sót, majd annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon. 1,5-2 cm vastagra kinyújtani, majd kiszaggatni. Felvert tojással megkenni, tetejét nagy szemű sóval megszórni, 200 fokos sütőben arany színűre sütni.
Kiegészítések:
- minél melegebb a sütő, annál omlósabb lesz a pogi
- só helyett/mellé mehet a tetejére köménymag, szezámmag
- tavasszal lehet néhány medvehagyma levelet beleaprózni ( máskor újhagyma zsenge zöld szárát )
- tejföl helyett mehet bele joghurt is
Krampampuli
ahogy én készítem.
1 üveg ízlés szerinti bort el kezdek melegíteni, majd adok hozzá apróra vágott gyümülcsöket - pl. alma, narancs, citrom, aszalt gyümölcsök - illetve diót, mandulát, amit éppen találok.
Kevés rumot - min. 60 %-osat - öntök egy bögrébe és állítok bele keskenyebb végével lefelé egy 10 dkg-os süvegcukrot, lehetőleg barnát. A cukor kezdi megszívni magát a rummal.
A boros edény fölé egy rácsot helyezek - fémszita is megteszi - és erre állítom szélesebb felével lefelé a süvegcukrot és meggyújtom. Vigyázzunk, mert ha erős a rum, elég nagy lánggal tud égni. A cukrot folyamatosan locsoljuk a maradék rummal vigyázva arra hogy ne aludjon ki a láng, míg el nem fogy a rum. A cukor lassan beledől a borba.
Egyszer felforraljuk majd lehúzzuk a tűzről.
A kész krampampulit bögrékbe merjük és forrón fogyasztjuk.
Természetesen nagyobb mennyiségekkel is lehet készíteni, mi legutóbb egy 20 dkg-os süvegcukorral és 2 üveg borral készítettük de kőbe vésett arányok nincsenek. A gyümölcsöket is bátran lehet variálni de a mennyisége legyen arányos a bor menyiségével. Lehet teával is higítani.
Kovács Zsuzsi, Kiss Laci
Én a Katka (Poprád) féle borscs levest írnám le, ha jól figyeltünk az elkészítésére. Jó, ha három féle hús is van hozzá, sertés, liba és tyúkhúst használt Katka, mindig csontos húst és nem sok húst tett a levesbe, ami az alábbi zöldségekből volt összefőzve: cékla, sárga és fehérrépa, édeskáposzta, (tehát nem kel vagy savanyított káposzta) burgonya, fokhagyma, ízesítésnek bors é petrezselyem, a végén pedig tejföllel behabarni. Ha nem fogy el az első napon, a másodikon felmelegítve még finomabb.
D.Mari
40 dkg liszt
2dkg élesztő
10 dkg vaj vagy margarin
tej
4dkg cukor,só,
szilva vagy meggy vagy kajszi barack,
fahéjas cukor
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, vajjal, csipet sóval összekeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, majd annyi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal, vagy géppel jól kidolgozunk. A tésztát letakarva langyos helyen kb 45 percig kelesztjük. Utána vajjal kikent tepsibe tesszük, tetejét tejjel megkenjük, rárakjuk a kimagozott gyümölcsöket, fahéjas cukorral megszórjuk, egyenletes lassú tüznél kb.fél órán át sütjük.
GM.Éva