2018 szilveszteri pogácsa Fejes Erikától ;-)
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 25 dkg reszelt sajt (ízlés szerint, kinek mi a kedvence), 1 csomag sütőpor, 1 kávéskanál só, annyi tejföl, amennyi kell, hogy összeálljon, 1 tojás a kenéshez
Elkészítés: a sütőporos liszttel elmorzsolni a vajat ( minél gyorsabban, hogy ne olvadjon fel ). Belekeverni a sajtot, hozzáadni a sót, majd annyi tejfölt, hogy a tészta összeálljon. 1,5-2 cm vastagra kinyújtani, majd kiszaggatni. Felvert tojással megkenni, tetejét nagy szemű sóval megszórni, 200 fokos sütőben arany színűre sütni.
Kiegészítések:
- minél melegebb a sütő, annál omlósabb lesz a pogi
- só helyett/mellé mehet a tetejére köménymag, szezámmag
- tavasszal lehet néhány medvehagyma levelet beleaprózni ( máskor újhagyma zsenge zöld szárát )
- tejföl helyett mehet bele joghurt is