Krampampuli

Írta: Kovács Zsuzsanna. Beküldve: Receptek

Krampampuli

ahogy én készítem.

 

1 üveg ízlés szerinti bort el kezdek melegíteni, majd adok hozzá apróra vágott gyümülcsöket - pl. alma, narancs, citrom, aszalt gyümölcsök - illetve diót, mandulát, amit éppen találok.

Kevés rumot - min. 60 %-osat - öntök egy bögrébe és állítok bele keskenyebb végével lefelé egy 10 dkg-os süvegcukrot, lehetőleg barnát. A cukor kezdi megszívni magát a rummal.

A boros edény fölé egy rácsot helyezek - fémszita is megteszi - és erre állítom szélesebb felével lefelé a süvegcukrot és meggyújtom. Vigyázzunk, mert ha erős a rum, elég nagy lánggal tud égni. A cukrot folyamatosan locsoljuk a maradék rummal vigyázva arra hogy ne aludjon ki a láng, míg el nem fogy a rum. A cukor lassan beledől a borba. 

Egyszer felforraljuk majd lehúzzuk a tűzről. 

A kész krampampulit bögrékbe merjük és forrón fogyasztjuk.

 

Természetesen nagyobb mennyiségekkel is lehet készíteni, mi legutóbb egy 20 dkg-os süvegcukorral és 2 üveg borral készítettük de kőbe vésett arányok nincsenek. A gyümölcsöket is bátran lehet variálni de a mennyisége legyen arányos a bor menyiségével. Lehet teával is higítani.

 

Kovács Zsuzsi, Kiss Laci

Borscs

Írta: Száguldás SE. Beküldve: Receptek

Én a Katka (Poprád) féle borscs levest írnám le, ha jól figyeltünk az elkészítésére. Jó, ha három féle hús is van hozzá, sertés, liba és tyúkhúst használt Katka, mindig csontos húst és nem sok húst tett a levesbe, ami az alábbi zöldségekből volt összefőzve: cékla, sárga és fehérrépa, édeskáposzta, (tehát nem kel vagy savanyított káposzta) burgonya, fokhagyma, ízesítésnek bors é petrezselyem, a végén pedig tejföllel behabarni. Ha nem fogy el az első napon, a másodikon felmelegítve még finomabb.

D.Mari

Szilvás pite

Írta: Száguldás SE. Beküldve: Receptek

40 dkg liszt 

2dkg élesztő 
10 dkg vaj vagy margarin 
tej 
4dkg cukor,só, 
szilva vagy meggy vagy kajszi barack, 
fahéjas cukor

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, vajjal, csipet sóval összekeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, majd annyi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal, vagy géppel jól kidolgozunk. A tésztát letakarva langyos helyen kb 45 percig kelesztjük. Utána vajjal kikent tepsibe tesszük, tetejét tejjel megkenjük, rárakjuk a kimagozott gyümölcsöket, fahéjas cukorral megszórjuk, egyenletes lassú tüznél kb.fél órán át sütjük.

GM.Éva

Zabpelyhes cookie

Írta: Száguldás SE. Beküldve: Receptek

1 bögre graham liszt 

1/2 bögre finomliszt 
1/2 teásk sütőpor 
1 tk fahéj 
25 dkg margarin 
R1 és 1/2 bögre barnacukor (kevesebb is lehet) 
2 tojás 
1 és 1/2 bögre zabpehely 
1 cs mazsola 
+ lehet kókusz, csokidarabok stb.

Liszt, sütőpor, fahéj összekever. Tojást felver, bele cukor és margarin, majd a lisztes keverék, zabpehely, mazsola. 1 órán át hűtőben álljon, majd diónyi golyókat formázni, kilapitva tepsire 3-4 cm-re egymástól (szétfolyik - az a jó). 15-20 perc sütés.

B.Anikó

Csokis süti

Írta: Száguldás SE. Beküldve: Receptek

20 deka keserű csokoládé, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 30 deka cukor, 6 tojás.

A sütöt 180°C-ra felfüteni, egy kerek, 26 cm-es átméröjü formát sütöpapírral kibélelni. A csokit, forró vízfürdöben, a vajjal együtt felolvasztani. Elektromos habverövel összekeverni a lisztet, cukrot, tojást, míg egy világosabb massza nem lesz. A felolvadt csokit óvatosan hozzákeverni, a formába önteni és kb. 35-45 percig sütni. A torta a tetején kemény, belül krémes. A felvágás elött, teljesen lehülni hagyni.

Szandra