Krampampuli

Írta: Kovács Zsuzsanna. Beküldve: Receptek

Krampampuli

ahogy én készítem.

 

1 üveg ízlés szerinti bort el kezdek melegíteni, majd adok hozzá apróra vágott gyümülcsöket - pl. alma, narancs, citrom, aszalt gyümölcsök - illetve diót, mandulát, amit éppen találok.

Kevés rumot - min. 60 %-osat - öntök egy bögrébe és állítok bele keskenyebb végével lefelé egy 10 dkg-os süvegcukrot, lehetőleg barnát. A cukor kezdi megszívni magát a rummal.

A boros edény fölé egy rácsot helyezek - fémszita is megteszi - és erre állítom szélesebb felével lefelé a süvegcukrot és meggyújtom. Vigyázzunk, mert ha erős a rum, elég nagy lánggal tud égni. A cukrot folyamatosan locsoljuk a maradék rummal vigyázva arra hogy ne aludjon ki a láng, míg el nem fogy a rum. A cukor lassan beledől a borba. 

Egyszer felforraljuk majd lehúzzuk a tűzről. 

A kész krampampulit bögrékbe merjük és forrón fogyasztjuk.

 

Természetesen nagyobb mennyiségekkel is lehet készíteni, mi legutóbb egy 20 dkg-os süvegcukorral és 2 üveg borral készítettük de kőbe vésett arányok nincsenek. A gyümölcsöket is bátran lehet variálni de a mennyisége legyen arányos a bor menyiségével. Lehet teával is higítani.

 

Kovács Zsuzsi, Kiss Laci