1 bögre graham liszt
1/2 bögre finomliszt
1/2 teásk sütőpor
1 tk fahéj
25 dkg margarin
R1 és 1/2 bögre barnacukor (kevesebb is lehet)
2 tojás
1 és 1/2 bögre zabpehely
1 cs mazsola
+ lehet kókusz, csokidarabok stb.
Liszt, sütőpor, fahéj összekever. Tojást felver, bele cukor és margarin, majd a lisztes keverék, zabpehely, mazsola. 1 órán át hűtőben álljon, majd diónyi golyókat formázni, kilapitva tepsire 3-4 cm-re egymástól (szétfolyik - az a jó). 15-20 perc sütés.
B.Anikó
20 deka keserű csokoládé, 20 deka vaj, 10 deka liszt, 30 deka cukor, 6 tojás.
A sütöt 180°C-ra felfüteni, egy kerek, 26 cm-es átméröjü formát sütöpapírral kibélelni. A csokit, forró vízfürdöben, a vajjal együtt felolvasztani. Elektromos habverövel összekeverni a lisztet, cukrot, tojást, míg egy világosabb massza nem lesz. A felolvadt csokit óvatosan hozzákeverni, a formába önteni és kb. 35-45 percig sütni. A torta a tetején kemény, belül krémes. A felvágás elött, teljesen lehülni hagyni.
Szandra
Pirított szalonnával és hagymával (kiadós sváb étel)
Illik hozzá a káposztasaláta.
Hozzávalók:
10 dkg nokedli
3 vöröshagyma
4 dkg füstölt császárhús
2 kk főzővaj vagy olaj
fekete bors
1-1/2 kk szárított kakukkfű
5 dkg reszelt ementáli
édesnemes pirospaprika
2 ek felaprított zöldpetrezselyem
A nokedlit főzzük ruganyosra. A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A hagymát vágjuk karikára. A császárhúsról távolítsuk el a bőrét valamint a porcokat majd vágjuk apró kockára. Főzővajjal vagy olajjal takarékon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a hagymát, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel majd közepes hőmérsékleten addig pároljuk míg a hagyma aranybarna lesz. A galuskát lecsepegtetve keverjük össze a sajt felével majd rakjuk tűzálló tálba. A hagymás-császárhúsos keveréket öntsük a nokedlire. Szórjuk meg a maradék sajttal és egy kis pirospaprikával. A sütőben süssük kb. 10 percig. Ha elkészült, szórjuk meg zöldpetrezselyemmel.
Hozzávalók:
1 kg liszt
fél kg krumpli (törtburgonya)
20 dkg margarin
5 db tojás
1 db élesztő
kevéske cukor
kb. 1 ek. só
2 dl tejföl
kb. 2 dl tej
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, ezt is összemorzsoljuk, majd a kihűlt törtkrumpli, tojás, tejföl, s szükség szerint langyos tej következik. Az egészen lazára gyúrt tésztát alaposan összedolgozzuk, kelni hagyjuk, elnyújtjuk, ismét kelesztjük (legalább kétszer). Mikor a tészta már jó duci, elnyújtjuk, tetejét késsel rácsozzuk, kiszaggatjuk, kicsit pihentetjük, a pogácsákat tojással megkenjük, s lassan sütjük ki. (Kb. 10 percig 150 fokon, majd 200 fokon szép világos barnára.)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
10 dkg margarin (rama)
2 db tojás
6 ek. méz
fél csomag szódabikarbóna
ici-pici só
kb. 2 dl tej
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, sót, a tojást, az olvasztott mézet és szükség szerint tejet. Jól kidolgozzuk a tésztát, 4 részre osztjuk és 200 fokon laponként 6-8 perc alatt megsütjük.
Krém 1:
2 cs. vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 5 evőkanál cukor, 20 dkg margarin, 3 tojás sárgája,
Elkészítjük a pudingot, de fél liter helyett csak 4 dl tejjel és két tojás sárgájával, s ha kihűlt, a margarinnal alaposan összekeverjük.
Krém 2:
1 kis üveg baracklekvár, kb. 15 dkg darált dió, 3-4 evőkanál rum (igény szerint),
Ezeket is alaposan összekeverjük.
A lapokat megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a süti közepére, a második lapra baracklekvár kerül.
Tetejét csokival vonjuk be. (1 tábla Szerencsi, (vagy 2 tábla Katica) tortabevonó, 5 dkg margarin).
Amennyiben a süti teteje megbarnul, már csak Ricsi számára fogyasztható! :-)